Landschapszorg

Een mooi en attractief landschap heeft baat bij goed onderhouden kleine landschapselementen zoals hagen, heggen, houtenkanten en fruitbomen. Vanuit het Stadlandschap Leie en Schelde willen we hier dan ook werk van maken. De mogelijkheden voor het opzetten van een (meer) gecoördineerd agrarisch natuurbeheer in Zuid-West-Vlaanderen worden momenteel onderzocht en zitten in een testfase. Aan de hand van een aantal pilootprojecten willen we nagaan wat de beste manier is om  dit te organiseren en hoe we een dergelijk aanbod van dienstverlening kunnen uitrollen.

Demomarkt machinaal beheer van houtige kleine landschapselementen

Op 27 februari 2018 organiseerden we voor een 80-tal kijklustigen een demomarkt over machinaal beheer van houtige kleine landschapselementen. Kon je er zelf niet bij zijn of wil je alles nog eens rustig herbekijken? Bekijk dan hieronder het bewegend beeldverslag!

De knotploeg

In 2014 werd gestart met de Zuid-West-Vlaamse knotploeg ‘Knotsgek’, een groep enthousiaste vrijwilligers die graag bomen knotten op het platteland. De knotters worden door het Stadlandschap Leie en Schelde opgeleid en gratis verzekerd. Ze werken op eigen tempo en hebben recht op het brandhout, de eigenaar verwerkt de resttakken.

Machinaal scheren van hagen: OPROEP

Woon je in de regio Zuid-West-Vlaanderen en heb je een landschappelijke haag van minimum 50m die maar moeilijk geschoren geraakt? Dan ben je misschien geïnteresseerd om deze haag in de toekomst (machinaal) te laten onderhouden?

Bezorg ons jouw gegevens via stadlandschapleieschelde@west-vlaanderen.be zodat we jou op de hoogte kunnen houden van ons aanbod.

Machinaal knotten

In december 2017 hebben we met het Stadlandschap Leie en Schelde en de Stad Waregem bij wijze van test op 2 locaties 150 bomen machinaal laten knotten. We wilden hiermee nagaan of machinaal beheer van knotbomen in bepaalde omstandigheden (voldoende aantal en goed bereikbaar) als alternatief kan dienen voor beheer met de kettingzaag. Oordeel zelf en bekijk het filmpje!
 

 
Brochure 'Knotbomen - Knoestige knapen'

Benieuwd naar welke boomsoorten je kan knotten? Hoe je bomen moet knotten? Wat het belang van knotbomen is?

Lees het in de brochure 'Knotbomen - Knoestige knapen'!