Trimaarzate

Sinds 2010 is de Trimaarzate (de oude spoorlijn 85, Oudenaarde-Moeskroen) in beheer van de provincie West-Vlaanderen en het traject tussen Avelgem en Spiere is momenteel een belangrijke recreatieve fietsverbinding. In Sint-Denijs kan je langs de zate genieten van een weids landbouwlandschap.


In 2016 en 2017 werd de Trimaarzate volledig heringericht. In een eerste fase werd het fietspad tussen de Kouterlosstraat in Avelgem en de Helkijnstraat in Zwevegem (Sint-Denijs) heraangelegd. In een tweede fase werd werk gemaakt van het traject van aan het stationsplein van Sint-Denijs tot aan Ijzeren Bareel in Spiere-Helkijn. En tot slot (fase 3) kreeg ook het stationsplein van Sint-Denijs een ware make-over. Niet alleen de fietser, maar ook de natuur moet wel varen bij de heraanleg van de zate. Naast de inrichting van ecologische bermen en de aanleg van natte zones (poelen en grachten), werden heel wat inheemse bomen en struiken aangeplant en ook de akkervogels zullen nog steeds hun graantje kunnen meepikken.

Lees meer over de Trimaarzate en het Guldensporenpad.

Guldenspoorpad

Het Guldenspoorpad volgt (net als de Trimaarzate) het traject van een oude spoorlijn en is nu ook een groene as in beheer van de provincie. De oude lijn 83 verbond Kortrijk met Ronse via Avelgem  en wordt nu (voor een deel) gebruikt als fietsverbinding tussen Kortrijk en Avelgem.

Binnenkort wordt het traject van het Guldensporenpad tussen het centrum van Avelgem en de Schelde heringericht als ‘fietssnelweg’. Dit moet er, samen met de nagelnieuwe fietsersbrug over de Schelde voor zorgen dat fietsers en wandelaars op een vlotte en veilige manier in Wallonië kunnen geraken. Begin mei wordt de nieuwe fietsersbrug feestelijk geopend. De Kluisberg was nog nooit zo dichtbij!

Lees meer over de Trimaarzate en het Guldensporenpad

 

Kezelbergroute

De Kezelbergroute  volgt een deel van de vroegere spoorlijn 65, tussen Roeselare (Kortewagenstraat) en Menen (Zandweg). Met zijn 8 km verbindt de zate Beitem, een deelgemeente van Roeselare via Ledegem tot tegenaan de A19 nabij Menen. Landschappelijk zijn vooral de meersen rond de Heulebeek en de hoogte van de Kezelberg belangrijk. Zo vormt deze route een rustig en groen alternatief voor de drukke gewestweg Roeselare - Menen. De heraanleg van de Kezelbergroute moet tegen eind dit jaar gerealiseerd zijn.