loading...

Stadlandschap Leie en Schelde

Landschap

Met de aanleg en het beheer van kleine landschapselementen, zoals poelen, hagen, houtkanten en boomgaarden werken we dagdagelijks aan een ecologisch en visueel …

Lees meer
Biodiversiteit

Met onze soortbeschermingsacties steken we zelf de handen uit de mouwen om de biodiversiteit een handje te helpen en anderzijds willen we zo veel mogelijk mense…

Lees meer
Educatie

Aan de hand van allerhande activiteiten proberen we iedereen te laten kennismaken met de natuur en het landschap waarin we wonen, werken en ontspannen. Ontdek h…

Lees meer
Recreatie

Aan de hand van evenementen, fiets- en wandellussen, brochures en nuttige tips willen we jullie goesting doen krijgen om onze veelzijdige regio te verkennen. La…

Lees meer
pic
In de kijker / 10.02.2023 09:00:00

Knotopleiding 10 februari

Als startende knotter volg je eerst een opleiding. Zo leer je alle kneepjes van het knotvak om veilig te kunnen werken.

pic
In de kijker / 11.02.2023 09:00:00

Knotopleiding 11 februari (volzet)

Als startende knotter volg je eerst een opleiding. Zo leer je alle kneepjes van het knotvak om veilig te kunnen werken.

Nieuws

Stadlandschap Leie & Schelde zorgt voor extra bescherming insecten en bijen in Zuid-West-Vlaanderen

Stadlandschap Leie & Schelde plaatste onlangs 9 insectenhotels op verschillende locaties in Zuid-West-Vlaanderen.

Lees meer
Save the date: Bijensymposium 2023!

Bij-zonder goed nieuws: het Bijensymposium komt terug in 2023!

Lees meer
Welkom, Janne!

Janne versterkt ons team als landschapsconsulente!

Lees meer
Fijne feestdagen!

Het team Stadlandschap Leie en Schelde wenst u heel fijne en deugddoende feestdagen toe!

Lees meer
Afhaalmoment klimaatbomen

Afgelopen weekend vond het afhaalmoment van de 'Boom zoekt Tuin - Klimaatbomen' campagne plaats in Zwevegem, Menen en Anzegem.

Lees meer
Nieuwe kunstnesten voor Anzegemse zwaluwen!

Enkele weken geleden deden we samen met de gemeente Anzegem een oproep naar nieuwe zwaluw-gastgezinnen. Hiermee wilden we inwoners die in een buurt van een zwaluwkolonie wonen warm maken om een gratis kunstnest en mestplankje te bestellen. Begin december werden de eerste kunstnesten door het Stadlandschap geïnstalleerd.

Lees meer
Nieuwe Blob-speurtocht in Stasegem (Harelbeke) geopend!

Op donderdag 24 november lanceerde het Stadlandschap in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Leiestreek vzw en de stad Harelbeke een nieuwe Blob-gezinsspeurtocht in Stasegem.

Lees meer
Vacature: coördinator Stadlandschap

Het Stadlandschap Leie en Schelde zoekt een collega met leidinggevende kwaliteiten, die ervaring heeft met projectcoördinatie en die voldoening haalt uit het netwerken met lokale besturen en middenveldorganisaties.

Lees meer
Maak kennis met Goed Geknot.be!

Het najaar komt eraan, knotters voelen het stilaan kriebelen. Het nieuwe platform Goed Geknot brengt nu de groep enthousiaste vrijwillige knotters nog makkelijker in contact met eigenaars van kleine landschapselementen als knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes. Goedgeknot.be is dus handig voor de kandidaat-knotter én als je knotwerk hebt.

Lees meer
Leer heggen leggen: het groene alternatief voor prikkeldraad!

Het Stadlandschap Leie en Schelde organiseert samen met Inverde een opleiding heggen leggen of haagvlechten. Je start met wat theorie, daarna ga je buiten aan de slag.

Lees meer
Inspiratieavond "Grazers in het groen? Gewoon doen!"

Heb je paarden of kleinvee maar weet je niet goed hoe je hun weide moet inrichten? Wil je weten welke voordelen kleine landschapselementen kunnen hebben voor mens en dier? Dan kan je op donderdag 22 september terecht op de gratis inspiratieavond “Grazers in het groen? Gewoon doen!” van Stad Kortrijk en het Stadlandschap Leie en Schelde.

Lees meer
Leer alles over de fruittuin in de lessenreeks 'Reis doorheen de boomgaard'!

De lessenreeks ‘Reis doorheen de boomgaard’ leert je dit najaar alles over onderhoud van je fruittuin. Na twee avonden theorie hanteer je zelf de snoeischaar. Een organisatie van de fruitwerkgroep van Velt, samen met Pomko vzw en het Stadlandschap.

Lees meer
Schrijf je in voor de infosessie 'Boom zoekt Tuin - Klimaatbomen' en plant binnenkort je eigen gratis klimaatboom

In navolging van de succesvolle 'Airkoe' - campagne wil het project ‘Boom zoekt Tuin’ particuliere tuineigenaars aanmoedigen om aanplantingen uit te voeren in eigen tuin.

Lees meer
Stadlandschap Leie en Schelde start met lessenreeks landschapslezen

Lessenreeks op maat van al wie bekommerd is over de toekomst van ons landschap

Lees meer
Onze aanplantingen doen het goed!

Goed nieuws vanop het (werk)veld, want onze aanplantingen van vorige winter doen het goed! Dat kon onze landschapsconsulent zien op recente terreinbezoeken in Zwevegem en Wervik.

Lees meer
Actie Maak het groener in Zuid-West-Vlaanderen

Natuur.koepel vzw organiseert dit jaar terug de actie Maak het groener in Zuid-West-Vlaanderen. Je kan plantpakketten van streekeigen (fruit)bomen, struiken, kleinfruit en klimplanten kopen op www.maakhetgroener.be.

Lees meer
Volkstuinpark Overakker in Deerlijk officieel geopend

Negen jaar na de eerste stappen in het project is het Volkstuinpark Overakker feestelijk geopend. Het project is een samenwerking tussen gemeente Deerlijk, Tuinhier, Stadlandschap Leie en Schelde, de Vlaamse Landmaatschappij en Kinderboerderij Bokkeslot.

Lees meer
'Natuur op Voorschrift' voorgesteld

Het project 'Natuur op Voorschrift' werd voorgesteld op de campus van AZ Groeninge

Lees meer
Volg het Stadlandschap Leie en Schelde op Instagram!

Sinds kort beschikt het Stadlandschap Leie en Schelde over een eigen Instagram account!

Lees meer
Gezinsdag 2022

Kom met het hele gezin naar de Gezinsdag in Bergelen!

Lees meer
Openluchtfilm Bergelen

Geniet van een spannende film in een uniek kader!

Lees meer
Festival van het Landschap (30/6 - 3/7)

De vierde editie van het Festival van het Landschap is in aantocht. Dit jaar strijkt het festival neer in Wervik. Via verrassende activiteiten beleef je er het landschap zoals nooit eerder!

Lees meer
Eikelmuiswandeling Marke

Op deze wandeling kom je alles te weten over dit fascinerende diertje, te herkennen aan het typische zorromasker en pluimstaart. De wandeling toont wat je kan doen om deze soort te beschermen en bevat tal van interactieve punten om te ontdekken met je smartphone!

Lees meer
Symposium 'Natuur op Voorschrift'

Het symposium ‘Natuur op Voorschrift’ wil zorgverstrekkers, beleidsmakers, professionals en vrijwilligers uit de natuursector inspireren en dichter bij elkaar brengen. Laat je in de groene omgeving van AZ Groeninge door diverse sprekers meevoeren in de wetenschap achter het groeneffect en ontdek wat natuur in de zorg te bieden heeft!

Lees meer
Demomoment niet-productieve investeringen: Aanplant kleine landschapselementen en aanleg erosiemaatregelen

Tijdens deze demonamiddag geven we toelichting rond de beplantingsmogelijkheden voor een landbouwbedrijf en demonstreren we ook hoe ze machinaal onderhouden kunnen worden. We sluiten de demo af op een landbouwperceel met diverse erosiewerende maatregelen.

Lees meer
Landschapskrant voorjaar 2022

Lees hier de nieuwe Landschapskrant van het Stadlandschap Leie en Schelde

Lees meer